Julmöte den 26 november 2023

Den 26 november var det dags för julmöte. Dagens föredragshållare, veterinär Jenny Persson, hade jour och kom sent. Därför började vi mötet med fika, lotteri och bokauktion. Det bjöds på julmackor, pepparkakor, julmust, julgodis och kaffe/te. Och clementiner, förstås.

Lotterna gick åt som smör i solsken, och sedan drog Per igång eftermiddagens höjdpunkt. Han hade tagit på sig rollen som auktionsförrättare, och det visade sig att han var rätt man till det. Alla böcker såldes. Köparna verkade nöjda och pengarna går raka vägen in till föreningens kassa.

Sedan gick vi upp till salen och lyssnade på Jenny. Hennes föredrag handlade om hur man håller sin fågel frisk. Hon betonade hur viktig ren luft och allsidig kost är, för våra fåglars välbefinnande. En goja behöver väldigt många näringsämnen dagligen. Fröätande gojor får inte i sig tillräckligt. De är dessutom experter på att plocka ut de goda fröerna, och rata de näringsrika. Att fodra med pellets är en enkel lösning men tråkig för fåglarna. Att ge dem mycket grönt är en annan lösning. Det man ska undvika är ju avokado, som är giftigt för alla fåglar. Även våra inhemska, faktiskt.

Ren luft och lagom med fukt är ju också livsviktigt. Att vara rökare ger dig mycket att tänka på om du har fåglar. Att röka utomhus är ju självklart men att röken finns på kläder och fingrar är farligt för fåglar. Jenny visade bilder på en frisk amazon och en som bodde med rökare. Fjädrarna på den senare var nästan svarta. Det var otäckt att se.
Vi avslutade julmötet med att tacka Jenny. Det var ett mycket uppskattat föredrag. Tack, Jenny. Och tack alla 18 som kom. Vi ses nästa år, Maria