Target- & Klickerträning


Inte nog med att det är oerhört kul att träna sin fågel, så är det även ett sätt för er att riktigt lära känna varandra, samt man stimulerar sin fågel. Ett stort plus är att din fågel faktiskt lyssnar på dig!

Belöning
Innan du kommer igång med din träning är det bra att veta vad just din fågel tycker speciellt mycket om, som man sedan kan använda som belöning. Är det att bli kliad på huvudet, leksaker, få extra mycket uppmärksamhet, eller kanske rent av mat som den normalt äter?
Är din fågel en matglad typ, som amazoner är kända för, då gäller det att hitta rätt ”godis”. Vilket är det ultimata godiset, vad är det som gör din fågel tokig när den ser det?
När du hittat favoritgodiset (om det är godis som är det ultimata), då är det bara att börja träna, tänk på att inte ge för stora bitar, utan ytterst små, detta räcker för att den skall förstå att det är belöning, annars finns risk att den blir mätt eller rent av tjock om man inte begränsar intaget av godis.

Klicker
Många djurägare använder sig av klickermetoden eftersom det är lätt för djuret att känna igen exakt samma signal varje gång den gjort rätt. Klickljudet är alltså istället för att var gång säga ”duktig tjej/kille”. Det är alltid bra med extra uppmuntran när din fågel gjort ett stort framsteg, så var inte rädd för att prata med fågeln men försök att hålla det på en rimlig nivå så den inte blir för uppspelt och kanske ”spårar ur” i sin träning.Börja med att klicka. Var gång du klickar ska du ge din fågel belöning, ganska snabbt förstår den att det ljudet innebär belöning. När din fågel har lärt sig vad *klick* innebär är det bara att hitta ett kommando och börja öva. Det finns många videofilmer på youtube som ger dig tips på hur du kan träna.

Target
Targetträning är ett bra sätt att få din fågel att flytta sig från A till B, eller att röra vid något som t.ex en flygsele. IMG_1065
Det du vill uppnå är att få din fågel att röra vid ”bollen” längst ut på ”teleskoppinnen”. Varje gång den gör det, klickar du och fågeln får därigenom sin belöning. Fåglar är väldigt intelligenta djur, därför bör det inte ta så speciellt lång tid för dem att fatta vad det är frågan om.
När de förstår att det är bollen de skall beröra, flytta då bollen efter hand, sätt den på olika ställen så din fågel måste förflytta sig till den. Din fågel kommer snart förstå att vidröring av boll = belöning, och snart kommer du kunna lära den att flyga till bollen.
Samma sak här, det finns en uppsjö av videofilmer på youtube som visar hur man tränar sin fågel med hjälp av targetpinne.

Vart får man tag på dessa?
Just den produkten som är på bilderna ovan kommer ifrån www.barbarasffat.com/ men man kan hitta klicker i så gott som vilken djuraffär som helst.
En targetpinne kan du göra av nästan vad som helst, det behöver inte vara en boll på änden, det räcker med att lära din fågel att det är änden på en pinne den skall vidröra.

Lycka till!