Att tänka på


Läs detta om du funderar på att skaffa fågel

Sök upp en fågelförening där du hittar både tamfågelägare och uppfödare och bli medlem där.

Att köpa en fågel från en svensk uppfödare innebär många fördelar. Det är personer med många års erfarenheter av fåglar, som besitter stora kunskaper och är måna om att deras fåglar skall ha det bra.

Att ha aktiva tamfågelägare i föreningen är en garanti för att du som vill ha din fågel mera tam kan få den hjälp du behöver vartefter din fågel växer.

_AXX5714

För att du skall göra ett så bra val av fågel som möjligt innan du köper den behöver du även läsa om olika fåglar. Gör det förutsättningslöst så hjälper det dig att komma fram  till vilken fågel som passar dig bäst.

Det finns föreskrifter om hur stor din fågelbur ska vara, men en bur kan aldrig vara för stor! Läs litet om L80 på den här länken.

 Är du nybörjare är det naturligt att välja en mindre krävande fågel. Bor du i en lägenhet med grannar runtomkring dig bör du välja en mer tystlåten fågel.

Det finns mycket bra information för dig att läsa på internet. Vi har några länkar nedan, väl värda att besöka.

Kom ihåg att din förening kan hjälpa till!

Böcker

Det finns många bra böcker på engelska. På svenska finns det en bok som vänder sig till en bred publik och som täcker in hela spektret från hobby- till sällskapsfåglar. Dessutom är den roligt skriven och innehåller flera hundra bilder. Den heter ”Fåglar som sällskap och hobby” och är skriven av Jan högberg och Britta Lindgren.

Länkar

  • Riksförbundets hemsida har lagt upp en omfattande lista på länkar att besöka.
 
  • Djurkliniken i Roslagstull har en informativ hemsida med en avdelning för fåglar och deras skötsel.
  • Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg har också en hemsida som t.ex. annonserar om intressanta föredrag.
 
  • Svensk Tamfågelförening har också mycket information på sin hemsida.
    Du finner … grundläggande skötselråd för olika fågelarter. Tänk dock på att dessa skötselråd är mycket enkla och se till att söka mycket mer information innan du köper en fågel.”
  • GBF medlemmar har 10% rabatt på papegojförsärking
  • En svensk hemsida för amazonägare:
    Denna sida är full av roliga bilder, trevliga äventyr och annan information som kan ge intryck av att det är enkelt och idylliskt eller åtminstone inte extremt svårt att ha en papegoja som tamfågel.”
  • Barbara Heidenreich är mycket känd inom fågelhobby. På hennes hemsida finns mycket att läsa och titta på.
    I’ve always known  animals were my calling.
  • En organisation som verkar för att rädda hotade papegojor är World Parrot Trust. Den är etablerad på de flesta sociala fora, också med en egen hemsida på flera språk. De har gett ut ett dokument du kan hämta gratis på denna länk:
    Nybörjarens guide till att ha papegoja. Det är en enkel men läsvärd guide till det mest grundläggande.
  • Den här hemsidan beskriver de svårigheter man kan ha med stora papegojor.