Julmöte den 20 november 2022

Söndagen 20 november var det dags för julmötet. Vi var arton personer som skulle få höra om råkostfoder till papegojor och förväntningarna var stora. I alla fall från mig. Efter ett väder som höll sommaren kvar till väldigt sent, slog det om till vinter snabbt. Kanske vädergudarna tyckte att sommartemperaturer inte passade med julmöten. I vilket fall som helst föll snöflingorna när vi åkte hem.

Efter lite föreningsinformation presenterade Virpi Hellmark dagens föreläsare. Emil Andersson är utbildad djurvårdare och läser etologi. Han kom till Virpis gård som elev och började direkt protestera mot vad Virpi utfodrade sina fåglar med. Efter ett tag gav hon efter och resultatet är mycket friskare fåglar.

Emil började med att informera om att foder och fodersök är en central del i de vilda papegojornas liv. För att få friska fåglar behöver man försöka efterhärma hur fåglarna lever i det vilda. Man behöver se till den fysiska och psykiska hälsan och uppmuntra naturliga beteenden. Och komma ihåg att fåglarna äter med stor säsongsvariation i det vilda.Råfoder är bl. a. grönsaker, frukt, bär och blommor. Merparten (upp till nittio procent) av de sjukdomar våra fåglar får kan kopplas till maten.

För mycket fett leder till leverproblem och överskott av vitaminer till åderförkalkning, men även till leverskador. För lite vitaminer och omegafetter kan bl. a. leda till organproblem, nedsatt immunförsvar och hudproblem.

Det finns något som heter biologisk tillgänglighet. Det betyder att något som är biologiskt tillgängligt lätt tas upp av kroppen. Ett exempel är vitamin A. Papegojor kan inte ta upp färdigt vitamin A. De måste få provitamin A, som de kan ta upp och omvandla till vitamin A. I vitamintillskott är det ofta det färdiga vitamin A. Helt värdelöst. Om man ger sin goja färdig mat så har den tillagats och den biologiska tillgängligheten har försämrats. Detta gäller t. ex. pellets som oftast har hettats upp.

Emil pratade också om vikten av vitamin D. UV-lampor är inte tillräckligt och kan tom. vara skadligt för ögonen. Om man istället kan ta en tjugo minuters promenad en gång i veckan, med sin papegoja, får den tillräckligt med UV-ljus. Även på vintern.

Sedan pratade Emil om groddning och blötläggning. Att blötlägga frön väcker dem till liv och omvandlar mättat fett till fleromättat, vilket gör att dem nyttiga. Det räcker att blötlägga dem i mellan tolv till tjugofyra timmar.

Efter föreläsningen gick vi ut och fikade. Det fanns julinspirerade pålägg, julmust, pepparkakor och juleskum. Det smakade riktigt gott. Vi hade också ett lotteri med många vinster. Efter att ha smörja kråset och upplevt dragningen av vinsterna så åkte vi hem.
Hoppas att alla var lika nöjda som jag. God jul och Gott Nytt År, Maria