Erika Johansson

Våra underbara små

Jag heter Erika och har alltid tyckt om djur och på senare år vaknade intresset för fåglar. Det var dock först när jag blev sambo som jag kände att det var dags att skaffa fåglar. Sambon var med på idén och vi diskuterade lite fram och tillbaka vilken art vi var intresserade av.
Med hänsyn till bland annat vad vi hade för erfarenhet (inte speciellt mycket), hur vi bor (i lägenhet), hur vår ekonomi ser ut så uteslöt vi större papegojor.
Vi valde lite mellan nymfkakadua och undulat men valet föll tillslut på undulaten.
Jag blev medlem på ett undulatforum och läste allt jag kom över om undulater, jag berättade ivrigt allt jag läste för min sambo och slutligen ställde vi oss i kö för 2 undulater hos en uppfödare.
Den 17e maj 2012 åkte sambon iväg och kom hem med vår lilla tjej – Freja.


 

 

Vår lilla albino tjej Freja

 

 

 

Då väntade vi bara på nästa undulat och under tiden bekantade vi oss med Freja. Efter en vecka satt hon på vår hand när vi lockade med godis.

I juni fick vi chansen att tinga en av dom undulater som kläcktes kort efter att vi hämtade hem Freja och i början av juli åkte vi båda iväg och hämtade hem en liten kille, vi enades om att det var en Alvin.

 

 

Alvin är en Grå gulmaskad opalin
typ 2


 


Tamträningen låg lite på is under sommaren då vi båda jobbade för fullt.

Freja och Alvin verkade dock nöjda, när vi var hemma stod burdörren alltid öppen och dom varma och soliga dagarna fick dom sitta i en extrabur på balkongen och gotta sig.
I oktober fann vi en ensam undulat via blocket som vi kände att vi ville hjälpa. Då hade vi redan lite tankar på att utöka vår lilla flock till 4 undulater.
Kasper kom till oss i slutet av Oktober och fick snabbt en bästa kompis  i Alvin.

 

 

Kaspers färg heter Koboltblå dominantbrokig


 

 


Så letade vi efter en fjärde och sista undulat som behövde ett nytt hem.

Genom en annons på facebook fick vi en ny vän i den gamla ägaren och ny undulat vid namn Pärla som flyttade in till oss i mitten av januari.
Pärla blev snabbt flickvän till Alvin och har kommit in bra i gruppen.

Några gånger i veckan serveras det groddade frön med lite olika godsaker.

Några favoritgodsaker är rivna morötter, citronmeliss, blåbär, sallad, majs och jordgubbar.
Ofta hänger vi in salladsblad till dom och speciellt Alvin är förtjust i dessa.
En kruka citronmeliss blir fullkomligt massakrerad på 2 dagar och när gegga med mosade jordgubbar serveras dröjer det inte länge förrän det finns jordgubbar både på väggar och tak.

Kasper

Kasper är väldigt glad i mat – så länge det är torra frön som serveras. Han var ca 1,5 år när vi hämtade honom i oktober 2012, och han har inte så stor erfarenhet av grönt. Men vi envisas och med hjälp från bästa vännen Alvin har han vågat smaka citronmeliss. Kasper är rätt tuff av sig och kan småbråka med både Freja och Alvin. Han är också väldigt pratglad av sig och har många fina ljud som man oftare hör från kanariefåglar än undulater (han hade levt med kanariefåglar innan han kom till oss). Oftast hittar man honom sittandes på den högsta pinnen, under lampan och småkvittrande.
Utanför buren föredrar han gardinstången men där får han mest sitta själv då dom andra tycker den är hal. 

 


Kasper inspekterar våra gardiner.

Freja

Freja är kläckt 15 mars 2012 och envis som få. Hon kan vara väldigt bossig mot Alvin men hon är lite snällare mot Kasper då han säger ifrån. Ibland när vi tamtränar är hon på bushumör och vill bitas och leka med fingrarna. Till skillnad från både Kasper och Alvin är hon inte så pratglad av sig men när hon känner för att tjattra med dom andra kan det komma små kvitter från henne.
Blåbärsris är en storfavorit hos den här damen, både att gnida sig blöt mot och att gnaga på. När det serveras geggor äter hon med hela ansiktet och vår vita lilla tjej blir ibland lilafläckig eller orange då blåbär och morot är storfavoriter hos henne. 
Freja hittar man oftast på en gunga – hennes favoritgunga får bara hon sitta på enligt henne själv och oftast är det så det blir. 

 

 

Freja hugger in på citronmeliss.


Alvin

Alvin är vår yngsta kille, kläckt 11 maj 2012, är vår lilla myspojke som tillsynes kelar med grenar när han ska klia sig mot dom. Han är den som busar mest, den som älskar att flyga rundor i rummet och som alltid sitter och kvittrar på en mild volym.  Han är också den som är mest glad i godis så när vi tamtränar är han den som är först fram och vill smaka. Alvin är en liten akrobat som gillar att gå omkring upp och ner i burtaket och hänga upp och ner från leksaker. När Pärla flyttade in var han den som var mest nyfiken på henne och det dröjde inte länge innan dom var ett par.

När det vankas mat är han först framme och kikar var det bjuds på.
Salladsblad som hänger i buren hans favorit men också citronmeliss, blåbärsris och bärblandningar slinker snabbt ner.
Alvin är nästan aldrig stilla på ett ställe utan hoppar alltid runt och ska titta på allt, utanför buren är det han som flyger runt mest och testar att landa både på tavlor och böcker.
Man hittar honom oftast sittandes på en gunga hela tiden smått kvittrandes även om dom andra försöker sova.

 

 

Blåbärsris är gott.

 

 

 

Pärla

Pärla är den gamla damen här hemma. Hon kom till oss januari 2013 som en omplaceringsfågel. Hon har vandrat runt en del i sitt liv och varit en ensam fågel men nu är hon hos oss för att stanna.
Hon har ett ljust kvitter om man jämför med dom andra, man hör direkt att det är hon.
Pärla älskar gungor – speciellt om dom har lite rep virat runt sig hon är också glad i smala pinnar.
Ju smalare desto bättre påstår hon.
I buren hittar man henne oftast på en gren, fullt upptagen med att bli putsad av pojkvännen Alvin.

 

 

Pärla är en grön dubbelfaktor spangel