Borås 4 maj 2014

Mötet började med att Dan( i Ritas tillfälliga frånvaro) hälsade oss alla välkomna. Vi var 33 personer, varav några ickemedlemmar som hade hittat dit, för detta möte vars tema var stora papegojor och deras skötsel. Några sådana var också närvarande, MIranda och 2 x Felix.

Han hälsade även Linn Jakobsson välkommen. Hon har 12st undulater, bl.a. tofsundulater.

Sedan var det gruppernas tur att lämna rapport.
Först ut var uppfödargruppen där Dan berättade om det senaste mötet hos Per. Han poängterade att alla medlemmar, även de som inte är uppfödare, är välkomna. Bara man kommer ihåg att anmäla sig först, så fikat räcker till alla.


Efter det fikade vi och jag(maria) passade på att efterlysa folk till smådjursutställningen i Alingsås, där vi alltid deltar.
Sedan kom dagens tema. Rita började med en utmärkt genomgång av olika kakaduor och vad de kan och bör äta. Hon visade bilder och berättade lite om vad hon ger sina två tritonkakaduor.
Sedan hakade Rebecka och jag på och berättade om aror och amazoner.

Det mesta som Rita hade sagt gällde även på våra fåglar de skiljer sig lite åt, sinsemellan. Aror i naturen flyger mycket och behöver mycket fett. Vad det gäller amazoner är det tvärt om, de klättrar mest och blir lätt feta. Vi pratade också lite grann om skillnader på olika sorters aror och olika sorters amazoner.
Efter det berättade Heidi om ädelpapegojor. De skiljer sig ganska mycket från andra papegojor. Ädelpapegojor ska inte ha för mycket proteiner, det kan de få ”toe tapping” eller ”wing flapping” av, dvs. ofrivilliga rörelser med fötter eller vingar. De måste få mycket frukt och grönt och de äter mycket. Heidi berättade också att de är väldigt duktiga talare.
Sedan ställde vi frågor till Olle, Björg och Viveca om jakoer. Vi fick bl.a. veta att det finns fler gråpapegojor, som det egentligen heter, när man pratar om sorterna. Det finns grå jako och Timnehjako. Timnehjakon har svartröda stjärtfjädrar. Storleken varierar också på individerna, men normalt (om man kan säga så) är ca 400gr.

Därefter blev det lite allmän diskussion, bl.a. om kalkbrist och extra kalk. Christer talade om att fåglarnas mage inte kan ta upp kalk som inte är löst i vatten. Men man kan ge gritt ändå, som stimulans för magen.
Efter det avslutades mötet. Vi ses igen i sommar, Maria